Reaali Robootika.COM

NXT robotimaailm ja programmeerimine C-keeles

Robotivõistluse tulemus: Parim programmeerimine!

KarikasFLL ehk Lego-roboti võistluse tulemus lõppes Kivilinna jaoks jätkuvate unetute ööde ja plokkidega programmeerimiskeeles kirjutamisega, kuna nemad nimelt võitsid peaauhinna ning lähevad edasi Mannheimi Saksamaale kevadel.

Meie tiim sai parima programmeerimisalase auhinna! Ja pärast võistlust küsis Alvo, et kes see imelaps oli kes niimoodi programmeeris …

Igatahes oli kogu tiim VÄGA VÄGA tubli ning kindel on see, et poisid suutsid oma tiimile kõige laiema tuntuse koguda nii flaierite, tiimimärkide jagamise kui ka muu heliga tähelepanu tõmmates – kes kohal see kuulis.

PS! Rao tuli ka pärast Robotexi robootikasse ning programmeeris südamerahustamiseks C-keeles sumo robotit Smile

Robootika.COM

Meie FLL projekt

clip_image002

Ühel ilusal suvepäeval, kui AKI leidis et tal on alles 1€, otsustas ta osta selle eest endale ühe jäätise.

Pärast 2 tunnist jalutamist märkas AKI, et tema jäätis oli ära sulanud. Ta oli väga kurb. Ta

hakkas mõtlema, kuidas saaks jäätist kauem säilitada.

clip_image002[6]

clip_image002[8]

Ta mõtles, et kosmonautidel ei ole kosmoses külm, järelikult peab kosmonautide skafander nii sooja kui külma. Ta mõtles, kuidas oleks, kui ta jäätist ostma läheb ning talle skafandriga jäätist antakse. AKI naeris selle peale ja otsustas konsulteerida teadlastega.

clip_image002[10]

AKI otsustas konsulteerida teadlastega Balbiinos ja TTÜ’s. Teadlased ei kiitnud AKI mõtet heaks, kuid lubasid, et nad mõtlevad midagi üheskoos välja. Töötati 2 aastat ning lõpuks jõuti lahendusele. Nende idee oli ülikerges metalses mikrovõres, mis on võrreldav aerogeeliga. Seekord õnnestus see neil valmistada vaid laboritingimustes, kuid nad uskusid, et tulevikus võib see olla täitsa potentsiaalne uus jäätise pakend.

clip_image002[12]

Tulevikus, kui AKI taaskord jäätist ostis, oli juba uus pakend kõikides jäätiseputkades. Pärast 2 tunnist jalutamist märkas AKI, et jäätis polnudki sulanud ning AKI’l oli hea meel :)

Kes või mis on AKI?

AkiAkiKes on üldse Aki ja kust ta pärit on?

Ühel tiiminõupidamisel kus me arutasime esitluse plaani oli meil vaja anda ühele tegelasele nimi. Proovisime erinevaid häid eesti nimesid aga midagi põrutavat välja ei hüpanud – kõik Augustid, Jaanid ja Mihklid tundusid liiga tavalised.

Siis vaatasin ma särke poiste seljas ja kirjutasin tahvlile nime Akitoobor. Kõik loevad, et mis asi see veel on? Siis plahvatas enamvähem korraga kõigil, et see on tagurpidi sõna robootika. Kuna aga Akitoobor hääldamisel pikaks jääb siis tehti sellest automaatselt lühend Aki ja nii meie tiim endale nime saigi. Või õigemini sai meie tiimi robot-logo endale nime Smile

Seega, tervitame kõik meie uut nime AKI, kelle nimi sünnipäraselt on Akitoobor.

Kuidas meie tiim esitluseks valmistub

Juba mitu nädalat on tegeletud projekti esitluse ettevalmistamisega.

Robootika.COM tööhoos

Küll sai toodud mööblipoest pappkaste, ehitatud maja, kleebitud kirjasid peale, teibitud lahtisi kohti, värvitud jäätiseid, lõigatud kosmonauti, joonistatud kirjasid jne. Kõik mis on vajalik ühe 5 minuti pikkuse teatrietenduse rekvisiitideks.

Uskumatu millise innuga kogu seda tööd tehti, käidi õues ja keldris rekvisiite värvimas, teibiti ja ehitati Aki pead jms.

RaimondAKI

Ja siin on näha ka kaua-tehtud-kaunikene Aki pea.

Meie pilt: Robootika.COM tiim

Kes on Robootika.COM tiim? Ikka meie, siin oma tuliuutes ja nimelistes t-särkides.

RobootikaCOM tiim

Vasakult lugedes:

Raimond, Jaan, Tomi-Andre, Ramses, Leivo, Marko-Raul, Rao.

Robootika ja statistika

Eile võtsime me roboti statistikat. Kõigepealt mõõtsime me mitme sekundiga ta mitu punkti saab:

           
Punkte Aeg Punkti/s fractionina Punkti/s Punkte stat. Kokku %Maxist
46 26,8 1  48/67 1,716 257,46 83,59%

See on esimene statistika.

Siis võtsime me 4 Byte infot õnnestumiste kohta, iga asja kohta 1 Byte:

Binaarkoodis:

Sinine rott: 11111110

Pizza: 10000100

Punane dispenser: 11111111

Lilla dispenser: 11110011

 


Kuueteistkümnendsüsteem:

Sinine rott: FE

Pizza: 84

Punane dispenser: FF

Lilla dispenser: F3


Detsimaalsüsteem

Sinine rott:254

Pizza:132

Punane dispenser:255

Lilla dispenser: 243


Õpi kuidas robotid aitavad õnnetuste korral

Robotid mängivad erakordselt suurt rolli katastroofide korral otsi-ja-päästa rollides. Eriti oluliseks muutub see siis kui katastroofipiirkond on inimestele ohtlik või ligipääsetamatu. Näiteks saastatud mürgigaaside poolt või koht kuhu pääseb ainult miniatuursete mõõtmetega või lendav robot.

Üldiselt juhitakse selliseid roboteid mängumaailmast tuntud joystiku abil. Microsofti teadlased Massachusetti ülikoolist on välja töötamas lahendust kuidas hakata roboteid juhtima Microsoft Surface puutetundliku tehnoloogia abil, tehes seda palju loomulikumal ja täpsemal viisil.

Get Microsoft Silverlight

Mardipäev

Meil käisid mardipäeval mardisandid otse siin kus me teeme robootikat. Alguses tulid nad meil trepikotta ning pärast ka akna alla. Need kes tulid trepikotta laulsid ja tantsisid meile, meie andsime neile natuke õunu ja küpsiseid. Peale seda läksid nad üles teisele korrusele. Kui nad alla tulid küsis Tomi kas nad võiksid meile veel esineda et seda filmida ning selle peale öeldi: “Mingi pervo oled vä!?”. Peale seda läksid nad välja ja me nägime veel rohkem mardisante õues ja andsime neilegi õunu ja küpsiseid. Nemad ainult lollitasid seal akna all. Kuid vähemalt sai Tomi neid filmida. Nad viskasid helbeid meile tuppa ja pärast me pidime need tolmuimejaga üles koristama.

Tehnoloogiapäevad

Kirjutan ka siin, et kuidas läks osadel Robootika.COM tiimiliikmetel Tehnoloogiapäevadel. Tehnoloogiapäevadel käisid Jaan, Rao ja Tomi-Andre

Tehnoloogiapäevad hakkasid nagu ikka hommikul 10 paiku registreerimisega ning einega sööklas. Peale kerget einet sööklas järgnes pikk ja kasulik loeng, kus räägiti tänasest võistlusülesandest ning kuidas oleks võimalik seda lahendada. Peale loengut toimusid tavalise rühmade moodustamise asemel hoopis mingid mängud ning lõpuks moodustati tiimid suvaliselt. Peale mõningaid rääkimisi õnnestus siiski teha oma tiim, kuhu kuulusid: üks Väätsal NXT'ga tegelev poiss Kaimo, Robootika.COM klubi liikmed Jaan ja Tomi ning Tallinna Reaalkoolis õppis poiss Klement. Rao aga sattus täpselt sellisesse võistkonda nagu ta algul oli plaaninud. Meie omadega aga rääkisime ikka, et paneme kinni ..

Selle aasta Tehnoloogiapäevade ülesandeks oli "Transport Veekanalis", kus oli ülesandeks toimetada 100 g last veekanalis ühest otsast teise.

Esialgu hakkasime katsetama erinevaid variante: algul proovisime suruõhuga, kuid see ei liikunud eriti kiirelt. Lõpuks otsustas meie tiim kasutada mikromootorit mis on Veekanali teises otsas ning temale tuleb toide nii Akust kui ka kondentsaatorist, mida laetakse päikesepatareiga. Esimesel päeval jõudsime valmis nii laeva kui ka vedamissüsteemi.

Teine päev hakkas taas traditsionaalse hommikusöögiga ning siis võis ehitus jätkuda. Teisel päeval tegelesime oluliselt just süsteemide täiendamisega ning disainimisega.Ning lõpuks saabus see kauaoodatud hetk, mil me 8. näitasime mida meie süsteem teeb. Seejärel toimus pidulik õhtusöök ja peale seda suur autasustamine.Üks korraldajatest tegi ka väikese kokkuvõtva piltidest video.

Me paneme selle asja kinni

Küll aga viivitati ja venitati. Kõigil olid võitja nime ütlemisel närvid pingul ...

 

Ning kui öeldi K..TKJ oli suur rõõmustamine! Meie võit! 2. aastat järjest!

Auhinnad sai samuti ise valida, kus oli valida nii kruvikeerajate vahel, erinevate tööriista kastide, komplektide, liimipüstolite, tinutajate jne. vahel. Rao tiim aga tuli auväärsele 2. kohale ning ega nemadki väga halvemad auhinnad saanud! Kui aus olla siis võisid saada ka kõige parema, sest igaüks valis sellise auhinna, mida tal just kõige rohkem vaja läks sel hetkel. Mina suutsin lõigata ka näpu küljest väikse tüki. Kui nüüd tagalt järele mõelda siis videos oli vihje .. ? :D