Reaali Robootika.COM

NXT robotimaailm ja programmeerimine C-keeles

Robotexi keerulisimal võistlusel ehitas parima roboti Robootika.COM

Reaalkooli Robotistuudio Robootika.COMEsimest korda Robotexi kavas olnud ICD Great Challenges võistlusel „Päästemissioon merel“ ei suutnud ülesannet terviklikult lahendada küll ükski robot, kuid eriauhinna vääriliseks ülesandele vastava parima ehituse ja disaini eest tunnistati Reaalkooli Robootikastuudio Robootika.COM ehitatud robot.

Võistluse eesmärgiks oli päästa tormisel merel uppuvalt purjekalt selle meeskond. Päästealuse kraanajuhil tuli toimetada turvavõrk uppuvale alusele, põigelda samal ajal kõrvale uppuva purjeka mastidest ning toimetada meeskond päästealusele.

Ülesande lahendamiseks tuli ehitada robot, mis kinnitub 1,5m kõrgusel maapinnaga paralleelse 4 meetri pikkuse torulati külge. Roboti külge riputati trossiga ca 2-kilone koorem, mis tuli transportida lati ühest otsast võimalikult kiiresti teise otsa ja tagasi. Teekonnal tuli koormat slaalomstiilis pendeldada, et mööduda teele jäävatest torntakistustest, teha viimase takistuse ümber ring ning slaalomistiilis võimalikult kiiresti algpositsioonile naasta, kusjuures tagasiteel tuli takistustest mööduda teiselt poolt.

Robootika.COM juhendaja Leivo Sepa sõnul oli ülesanne keeruline igas mõttes ning väljakutse oli nii roboti ehituse kui programmi osas. Ülesande raskusele vastas ka auhinnafond: võidufond oli 5000 eurot, mille ülesande täpselt ja kiireimini täitnud roboti ehitanud võistkond tervikuna endale saanuks. Kuna tänavu ei suutnud ükski võistlusel osalenud robot ülesannet vigadeta lahendada, jäeti võidufond välja andmata ning summeeritakse järgmise aasta Great Challenges võidufondiga. Küll aga otsustati anda 500-eurone eripreemia ülesande ideed kõige paremini järginud robotile.

Leivo Sepp hindas Robootika.COM roboti eeliseks konkurentide ees nii ehitust kui disaini, aga ka aktiivsust ülesande sooritamisel.

Reaalkooli robootikastuudio osales Robotexil ka Lego Sumos, kus Robotexi võistluste osalejaarvu rekordi, 76 ühes klassis võistleva roboti hulgas saavutati ülitugevas konkurentsis hinnaline teine koht.

Pildil vasakul on auhinna üleandja ICD esindaja, edasi meie tiim Andres Nigols, Rao Zvorovski ja juhendaja Leivo Sepp.

Reaalkooli Robotistuudio Robootika.COM